Specialisten en experts in de palliatieve zorg, waartoe en hoe?

Donderdag 8 november 2018, van 12.00 -13.00 uur (lunchsessie)

Doelgroepen

Patiënt(vertegenwoordigers), (gespecialiseerde) artsen, (gespecialiseerde) verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, geestelijk verzorgers, psychosociaal professionals, onderzoekers, beleidsmakers en managers van palliatieve teams. 

Verwachtingen kennis- en deskundigheidsniveau

Deelnemers hebben ervaring in de zorgpraktijk van de palliatieve zorg, kennis van het Kwaliteitskader PZ en zijn bereid tot een echte dialoog om het vraagstuk te onderzoeken en vorm te geven.

Leerdoel

Het ontwikkelen van een concrete visie met betrekking tot de taakinvulling van gedifferentieerde rollen in de palliatieve zorg als input voor beleid en praktijk.

Inhoud

De deelnemers gaan een interactieve visievormende dialoog aan over de volgende vraagstukken:

  • Welke meerwaarde hebben gespecialiseerde zorgverleners in de palliatieve zorg en wanneer?
  • Wat is de gewenste rolinvulling en hoe werkt dat in organisatie en invulling van de zorg in de praktijk van alleda

Context

Context voor deze sessie vormt het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg (oktober 2017). Alle zorgverleners in Nederland worden in staat geacht generalistische palliatieve zorg te bieden aan patiënten en hun naasten, en indien nodig specialistische ondersteuning te vragen. In palliatieve zorg gespecialiseerde zorgverleners worden zo nodig, in overleg met de hoofdbehandelaar, betrokken als generalistische zorgverleners in de palliatieve zorg niet aan de waarden, wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten kunnen voldoen.  Zo zijn de veldpartijen overeengekomen in het Kwaliteitskader Palliatieve Zorg (2017).

In het Kwaliteitskader PZ staan begrippen als de specialist PZ en de expert PZ beschreven:

  • De specialist palliatieve zorg is eveneens middels een erkende opleiding in palliatieve zorg gekwalificeerd en heeft specifieke kennis en vaardigheden in de meer complexe palliatieve zorg. Veelal is de specialist palliatieve zorg, vanuit zijn functie werkzaam in een vakgebied waar palliatieve zorg frequent deel uitmaakt van de dagelijkse praktijk, maar niet de belangrijkste focus is. De specialist palliatieve zorg is bij voorkeur ingebed in een gespecialiseerd team palliatieve zorg De specialist palliatieve zorg kent zijn eigen beperkingen en consulteert zo nodig een expert palliatieve zorg’.
  • De expert palliatieve zorg is middels een erkende opleiding in de palliatieve zorg, werkervaring en inhoudelijke verdieping en verbreding gekwalificeerd en heeft specifieke kennis en vaardigheden in complexe palliatieve zorg en crisissituaties. De expert palliatieve zorg is vanuit zijn functie werkzaam in een vakgebied waar palliatieve zorg de enige focus van het werk is. De expert palliatieve zorg is bij voorkeur ingebed in een gespecialiseerd team palliatieve zorg.

Dialoogstarters

  • Carel Veldhoven – Voorzitter PalHAG, Huisartsen adviesgroep PZ NHG, kaderhuisarts PZ
  • Anja Guldemond-de Jong – Voorzitter bestuur V&VN PZ, verpleegkundig specialist
  • Saskia Teunissen – Hoogleraar Palliatieve zorg en Hospicezorg UMCU, directeur Hospice Demeter

Facilitators

  • Meike van der Burgh-Smit – Lid van de AHzN en directeur Hospice Kajan
  • Marjolein van Meggelen – Studieleider Post-hbo Palliatieve Zorg Hogeschool Utrecht

Organisatie

Associatie Hospicezorg Nederland (AHzN) i.s.m. Huisartsenadviesgroep PZ NHG (PalHAG) en V&VN PZ (Beroepsvereniging voor verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden in de palliatieve zorg).

Pin It on Pinterest

Share This